EN SMAKEBIT
AV ITALIA

 

Dete hele startet med en ung manns drøm og null kroner i lomma i 70 tallet...


Bobben gatekjøkken og Pizzeria har vært vår familie bedrift i over 20 år,

men selve Bobben i seg selv har en lang historie bak seg.

 

Det startet i det tidlige 20. århundre.

Da het den Bobben og Bob Bar og lå i midten av sentrum i Sandefjord.

Lokal befolkningen i sandefjord dro alltid da til bobben for å spise og kose seg.

 

I midten av 80 tallet så kom familien vår til Norge fra midt-østen.

Med Italienske og Greske røtter,

forlot besteforeldrene våre Italia og Hellas, langt tilbake og emigrerte til midt-østen. Der jobbet de som kokker og handelsmenn helt til de havnet i Syria i Aleppo, og slo seg ned da der og fikk flere generasjoner.

Familien hadde eksklusive mat oppskrifter som ble arvet fra generasjoen til generasjon.

Mat oppskrifter som ble laget mest i Italia lang tid tilbake av familien og hadde overlevd all emigreringen fra en bit av verden til den andre. 

(Det er disse oppskriftene vi bruker idag)

 

 

Da vår familie ville flytte på seg i midten av 80 tallet, så bestemte vi oss for å dra nordover og prøve å starte ett nytt liv der.

Vi hadde allerede da besøkt Danmark, Sverige og andre land, men vi forelsket oss i Norge og bestemte oss for å bo her, og da ble byen Sandefjord.

 

Året var 1986 og pappa hadde ikke så mye penger til å starte en pizzeria, noe som han hadde drømt om siden han ble født.

Han jobbet dag og natt hos andre pizzeriaer, og forsøkte så godt han kunne å spare penger til både å legge mat på bordet til familien hans, og samtidig spare opp til å starte sin egen pizzeria en dag.

Mamma startet å hjelpe til også og jobbet med blomster.

Da de hadde spart opp litt penger så kjøpte de en liten vogn og pusset den opp til å selge blomster og det gjorde de i noen år.

Blomster vogna lå i midten av sentrum i Sandefjord.

Pappa fortsatte å jobbe på samme pizzerian mens han og mamma også drev blomstervogna.

 

Slik gikk åra og vi levde ett godt liv som var fullt av kjærlighet og latter og glede.

 

Blomstervogna måtte til slutt legges ned pga nye regler som kom ut den tid og vi bestemte oss for å flytte til Larvik. Men pappa jobbet fortsatt i Sandefjord og lagde italiensk mat.

Han oppga aldri sine hemmelige oppskrifter, som han hadde arvet av familien gjennom generasjonene til noen andre.

Mine to eldre brødre begynte da å bli ten åringer og vi ville selvsagt hjelpe til, så min eldste bror jobbet i en pizzeria som het Pizzanini og min mellomste bror jobbet i Sandefjord på Bobben.

Året etter ville jeg også være med og hjelpe til og ville absolutt bli med pappa og, fikk da en stilling som oppvask gutt, og dette var jo rene drømmen.

 

Så i to år jobbet alle sammen dag og natt for å spare opp til å starte en dag sin drøm.

 

Året var 1998 og Bobben i Sandefjord var truet med konkurs, og eieren den tiden spurte da , min mellom bror om hans familie var intressert i å ta over,og dette var vi.

 

Vi tok over Bobben og pusset da opp i en måned og åpnet dørene igjen til Sandefjord befolkningen og maten de fikk var de meget fornøyd med.

Min far fikk da kallenavnet Bobben og fra den dagen ble alle forelsket i maten hans.

Han fikk endelig lansert sin familie arvede oppskrifter og disse lærte han videre til sin familie.

Bobben var en stor suksess og hadde forandret mye i situasjonen vår, men pappa var fortsatt ikke fornøyd for han ville ha en litt større plass til å ha en større meny så han kunne få lage hele sin familie mat oppskrifter.



 

Senere jobbet da store bror i en restaurant i Larvik som het Rikkes stuer, men den var også truet med konkurs. Denne plassen var virkelig stor og hadde en stor potensiale for hva pappa hadde i sine tanker.

Så da bestemte vi å ta over og der pusset vi opp i hele 3 måneder og fikk knapt sove helt til restauranten Don Corleone ble til, og var en familie restaurant med alle mat oppskriftene som pappa da hadde drømt om å lage. Der hadde han nok plass til å få lage alle sine oppskrifter.

 

Don Corleone var en stor suksess i mange år i Larvik og folk elsket maten og de kom fra alle kanter rundt i landet, samt turistene, for ryktet hadde spredd seg om den usedvanlige gode maten.

Senere ble Bobben i Sandefjord revet ned av kommunen fordi hvaltorvet kjøpesenter ble utvidet til en mere fremtidlig kommunedelplan.


 

Dette var veldig trist og knuste hjertet vårt, så vi bestemte oss for å gjennopplive Bobben, og dette gjorde vi.

Vi fant et lokale, men denne gangen var det på Borgestad . Et sted midt i mellom Porsgrunn og Skien.

 

Der pusset vi opp i en måneds tid og Bobben ble da født på nytt.

På Borgestad hadde vi gleden av å lage mat til de koseligste folka i hele 10 år.

Der hadde vi gleden av å servere store og små, samt se barn vokse år etter år og bli vant til å spise bobben maten, helt til disse barna ble høyere enn oss selv.

 

Vi elsket Borgestad slik som de elsket oss og hadde kunder helt bort til Åfåss og Brevik.

Bobben var da ett symbol for de som bodde i Skien og Porsgrunn og dette var vi stolt av.

På slutten av sommeren 2017 så tok det fyr og alt som var der inne gikk i brannen. Vi fikk reddet en del ting som vi kunne da pusse opp og bruke på nytt.



 Bobben ville ikke sitte hjemme han ville jobbe. Viljen var alt han hadde igjen.

 Med hele familien bak seg hånd i hånd, og med hardt strev så fant vi en plass.

I Januar 2018 så kjøpte vi ett lokal i Langesund som var gamle Mix – Toba og bestemte oss for å gjennopplive Bobben på nytt.

Og til ære for Tor (Toba) og hans familie så har vi laget en rett i menyen som ble kalt etter han.

Vi er nå hele familien her for å pusse dette lokalet opp.

Brødre, mor, kone, svigerforeldre, far , fettere og venner...Absolutt alle kom for å hjelpe til.

Endelig er vi klare til å være en familie som er samlet på ett sted slik vi alltid har pleid å være.

Familiens oppbevarte oppskrifter vil nok engang overleve, og læres bort til våre nye generasjoner. 

Bobben har nå gleden av å være en av lokal befolkningen på Langesund og vi gleder oss til å se våre gamle kunder komme på besøk.

Her føler vi oss allerede blant venner og familie, så med ett godt hjerte og et stort smil ønsker vi alle velkommen til en hyggelig atmosfære.

 

Hemmeligheten bak suksessen til maten i familien vår er at nesten alt vi lager er hjemmelaget.

Sauser, pizzabunner, marinader, krydderblandinger mm